Cukinia na ostro

4.36 (232 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Cukinia w zalewie octowej o wyrazistym, pikantnym smaku. Zimą wykorzystuję ją również jako składnik wielu sałatek.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże cukinie
    2 cebule
    1 łyżka soli
    2 łyżki curry
    1 łyżka ostrej papryki
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka gorczycy
    5 gałązek kopru wraz z kwiatostanem

    ZALEWA:
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.36 (232 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, wydrążyć miąższ z pestkami. Pokroić w kostkę.
    Posolić i odstawić na ok. 2 godziny.
  • 2. Po 2 godzinach odlać wodę, którą puściła cukinia. Dodać curry, paprykę, gorczycę i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać.
  • 3. Z octu, wody i cukru przygotować zalewę. Zagotować.
  • 4. Do wyparzonych słoików nakładać cukinię. Do każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz gałązkę kopru. Zalać zalewą.
  • 5. Pasteryzować małe słoiki przez 10 minut, większe przez 15 minut.
    Po wyciągnięciu mocno dokręcić i postawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować