Pierogi " kwiatuszki " z czereśniami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować owoce oczyścić je z pestek a następnie każde zasypać po półtorej łyżki galaretki jaka kto lubi, wymieszać i odstawić
2.Przygotować ciasto na pierogi wsypać do miski mąkę i sól a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać aby mąka się nie sparzyła, wyrobić ciasto dodać olej i również wyrobić, zostawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice wysypaną mąką rozwałkować jak najcieniej i szklanką wycinać kółka
3.Na kółko z ciasta pierogowego nakładać po trzy połówki czereśni i winogron, na owoce położyć drugie kółko i sklejać po całości, ułożyć na ścierce już gotowe i wstawić wodę lekko ją soląc i doprowadzić do zagotowania
4.Do gotujące się wody wkładać pierogi i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu przez 4 - 5 minut, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej
5.Ugotowane pierogi można podać z kwaśną śmietaną i posypanym cukrem
Komentarze