Pierogi " Kwiatuszki " z czereśniami i winogronami

2 (1 ocen)

  • 7 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Czy lubicie pierogi ? kto jakie woli na słodko czy słono ? Dokładny przepis na moje pierogi z czereśniami i winogronami znajdziecie na moim blogu

  • 7 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    2,5 szklanki mąki pszennej,
    1 szczypta soli,
    3/4 szklanki mocno ciepłej wody,
    1 łyżka oleju,
    1 szklanka to poj. 250 ml
    owoce :

    320 g czereśni czarnych,
    360 g winogron jasnych lub ciemnych,
    3 łyżki galaretki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi " kwiatuszki " z czereśniami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Przygotować owoce oczyścić je z pestek a następnie każde zasypać po półtorej łyżki galaretki jaka kto lubi, wymieszać i odstawić
  • pierogi 2. Przygotować ciasto na pierogi wsypać do miski mąkę i sól a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać aby mąka się nie sparzyła, wyrobić ciasto dodać olej i również wyrobić, zostawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice wysypaną mąką rozwałkować jak najcieniej i szklanką wycinać kółka
  • pierogi 3. Na kółko z ciasta pierogowego nakładać po trzy połówki czereśni i winogron, na owoce położyć drugie kółko i sklejać po całości, ułożyć na ścierce już gotowe i wstawić wodę lekko ją soląc i doprowadzić do zagotowania
  • pierogi 4. Do gotujące się wody wkładać pierogi i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu przez 4 - 5 minut, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej
  • pierogi 5. Ugotowane pierogi można podać z kwaśną śmietaną i posypanym cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować