Pierogi z czereśniami, serkiem, monte i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser rozdrobnić widelcem,następnie połączyć z monte ,cukrem i cukrem waniliowym
2.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko i żółtka,oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut.Następnie ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę sera,listek mięty oraz wydrylowaną czereśnię,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi)
.
3.Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.Polać śmietaną ,posypać startą czekoladą.
Komentarze