Pierogi z czereśniami, serkiem, monte i miętą

0 (0 ocen)

  • 40 min

W sezonie letnim często goszczą u mnie na stole pierogi z owocami.Z czereśniami zrobiłam po raz pierwszy .

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:


    -250 g mąki

    -około 100 ml wody

    -1 żółtko

    -1 jajko

    -30 g masła

    -0,5 łyżeczki soli

    Nadzienie:

    -czereśnie
    -250 g sera białego półtłustego
    -2 małe deserki monte(2x55 g)
    -2 łyżeczki cukru
    -1 łyżeczka waniliowego cukru
    -małe listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z czereśniami, serkiem, monte i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrobnić widelcem,następnie połączyć z monte ,cukrem i cukrem waniliowym
  • image-019a0cl 2. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko i żółtka,oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut.Następnie ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę sera,listek mięty oraz wydrylowaną czereśnię,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi)

    .
  • 3. Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.Polać śmietaną ,posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować