Mleczne pierogi z czereśniami i korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam tak aby ciasto stało się sprężyste i elastyczne , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 20 minut.
Mieszankę korzenną, cukier z wanilią i cukier trzcinowy mieszam, odstawiam.
2.Ciasto dzielę na trzy części, podsypuję mąką, wałkuję cienko, wykrawam koła, nakładam po dwie czereśnie, posypuję szczyptą przygotowanej mieszanki przypraw, zlepiam pierogi.
Pierogi gotuję partiami we wrzątku z dodatkiem oleju i soli około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze, osuszam z obu stron, obsmażam na masełku na rumiano.
Porady
Z przypraw korzennych możemy użyć gotowej korzennej przyprawy do piernika.
Komentarze