Mleczne pierogi z czereśniami i korzenną nutą

4.17 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, aromatyczne i szybko znikające z talerzy pierogi. Doskonałe na letni obiad w gronie rodziny czy znajomych.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej + do posypania
    około 1 szklanka ciepłego mleka
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    około 500 g czereśni bez pestek
    1 łyżka mieszanki zmielonych korzennych przypraw
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 łyżka cukry trzcinowego
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju i soli
    klarowane masło do obsmażenia pierogów
Wystaw ocenę:

4.17 (12 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Mleczne pierogi z czereśniami i korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczne pierogi z czereśniami i korzenną nutą 1. Składniki ciasta zagniatam tak aby ciasto stało się sprężyste i elastyczne , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 20 minut.
    Mieszankę korzenną, cukier z wanilią i cukier trzcinowy mieszam, odstawiam.
  • Mleczne pierogi z czereśniami i korzenną nutą 2. Ciasto dzielę na trzy części, podsypuję mąką, wałkuję cienko, wykrawam koła, nakładam po dwie czereśnie, posypuję szczyptą przygotowanej mieszanki przypraw, zlepiam pierogi.
    Pierogi gotuję partiami we wrzątku z dodatkiem oleju i soli około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerze, osuszam z obu stron, obsmażam na masełku na rumiano.

Porady

Z przypraw korzennych możemy użyć gotowej korzennej przyprawy do piernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mleko Przyprawy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować