Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Moje pierożki to świetny pomysł przekąski do barszczu zarówno na jakiejś imprezie imieninowej, urodzinowej lub na święta bożego narodzenia. Można je jeść palcami, nie potrzeba sztućców i nikt się nie musi obawiać że się pobrudzi. Są bardzo pyszne i można ich zjeść naprawdę dużo :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na drożdżowe pierogi:
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    100 g drożdży świeżych
    2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) jaki kto ma
    180 ml mleka
    Farsz:
    pół główki kapusty świeżej ( ewentualnie 1/2 kg kapusty kiszonej) jak kto woli
    2 garść grzybów (mogą być świeże lub suszone) w zależności jakie posiadamy w domu
    1 cebula
    1,5 szklanki wrzątku
    sól
    pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy ciasto. W małej miseczce mieszamy 1 łyżkę mąki, rozgniatamy drożdże i wlewamy połowę mleka (mleko musi być ciepłe dlatego najpierw trzeba je podgrzać do temp. około 35 stopni), mieszamy wszystko do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Następnie do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, olej, pozostałe mleko i składniki wcześniej wymieszane w małej misce. Całość mieszamy ręką i ugniatamy aż ciasto będzie się odklejać od ręki, w razie potrzeby można dodać jeszcze mąki. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    W tym czasie robimy farsz. Kapustę jeżeli mamy świeżą to szatkujemy, wkładamy do garnka wlewamy wodę i gotujemy do miękkości (kiszoną również gotujemy). Po ugotowaniu studzimy a później kroimy drobno. Na patelnie wlewamy olej, cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię mieszamy aż się zeszkli na rumiano. Grzyby jeżeli mamy suszone wcześniej trzeba namoczyć, a jeżeli są świeże to kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli smażymy kilka minut około 4-5. Następnie dodajemy kapustę posypujemy solą i pieprzem do smaku, smażymy całość około 6 min.

    Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnice oprószoną mąką. dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na około 0,5 cm wykrawamy duże krążki za pomocą kubka, wypełniamy je farszem i kleimy jak tradycyjne pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni i wkładamy nasze pierogi na około 20 min. temperatura 200 stopni, do zarumienienia. Gotowe pierogi można podawać na ciepła jak i zarówno na zimno z barszczem czerwonym.

Porady

Naprawdę świetna przekąska do barszczu na różnego rodzaju imprezy, można jeść na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować