Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach. Koniecznie zróbcie na święta.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:

    500 g kapusty kiszonej
    2 garści grzybów suszonych
    2 cebule
    50 ml oleju
    1 łyżeczka mielonego kminku
    sól, pieprz

    Ciasto:

    500 g mąki pszennej
    250 ml letniego mleka
    40 ml oleju
    30 g drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:

    1 jajko
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Dodatki

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 1. Ciasto:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans.

    Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy.

    Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

    Farsz:

    Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy.

    Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy.

    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Odparowujemy z nadmiaru płynu.

    Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

    Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

    Pieczemy 20 min. w 180°C na środkowej półce (bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować