Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans.
Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko, pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Farsz:
Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości, odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy.
Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy. Drobno kroimy.
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Odparowujemy z nadmiaru płynu.
Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Komentarze