Pierogi Bożenki na ostro z serem białym- ruskie

  • wyświetlono: 2504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Smaczne pierogi w aksamitnym cieście. Farsz mój ulubiony, bo ostry.

  • 80min

Składniki

Ciasto na pierogi:
1/2 kg mąki pszennej
1 żółtko
2- 3 łyżki masła
3/4 szklanki letniej wody
sól

Farsz z sera białego na ostro:
30 dag sera białego lub twarogu
50 dag obranych, ugotowanych ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
pieprz biały
pieprz ziołowy
chilli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi Bożenki na ostro z serem białym- ruskie

  • składniki na ciasto1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło (nie stopione), powoli wlewamy letnią wodę, stopniowo. Lekko zarabiamy, wbijamy jajko.
    Szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być plastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk.
  • wycinanie kółek2. Formujemy w kulkę, aby dłużej było elastyczne.
    Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na placek, niezbyt cienki. Wycinamy przy pomocy obręczy lub szklanki koła.
  • mielenie sera i ziemniaków3. Wykonanie farszu:
    Ser i ziemniaki mielimy w maszynce. A także obrane ząbki czosnku.
  • przygotowanie farszu4. Na patelni na masełku szklimy pokrojoną drobno cebulkę.
    Mieszamy wszystkie składniki razem. Doprawiamy przyprawami do smaku.
  • nakładanie farszu5. Na środek każdego krążka z ciasta nakładamy łyżeczką farsz z białego sera, ok. 1 czubatej łyżeczki.
    Zlepiamy dokładnie brzegi. Formujemy pierogi.
  • formowanie falbanki6. Możemy zrobić ozdobną falbankę. Ale, jeśli ktoś nie umie można końce uformować widelcem.
  • ozdabianie brzegów- widelcem7. Jeśli ktoś nie umie można falbanki uformować, końce można ozdobić widelcem.
  • gotowanie pierogów8. Gotujemy pierogi porcjami, w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, ok. 10 min., na małym ogniu.
  • 9. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • topienie słoniny10. Na patelni topimy słoninkę drobno pokrojoną.
  • gotowe pierogi11. Podajemy gorące pierogi. Polewamy słoninką.
  • gotowe danie12. Smacznego :)

Porady

Ciasto na pierogi jest aksamitne, elastyczne. Szybko nie wysycha. Łatwo go wałkować.
Farsz musi być pikantny, dobrze doprawiony. Możemy dodać jeszcze według smaku np curry, sól czosnkową- zamiast soli i czosnku, sól selerową.
Pierogi można zamrażać oraz odgrzewać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania kuchniapierogi z serempierogi ruskiemój przepissyte daniegłówne danie bezmięsnegorąca kolacjajarski obiadaksamitne ciasto na pierogiulubione smaki dzieciństwadomowe pierogi na ostromoje ulubione daniepikantne syte danie jarskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Najlepiej smakują ze skwarkami...

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Kasza gryczana i biały ser, to...

gotowe

Dodane przez: ziutula

z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu

pierogi są aromatyczne, ciasto...

ruskie pierozki z cebulką

Dodane przez: Bożena Z.

Pierogi ruskie z cebulką

prosto i smacznie...polecam moje...

image-1haj141

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Pierogi z białym serem

Pomysł na szybki obiad.

Pierogi z truskawkami i serem białym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pierogi z truskawkami i serem białym

To ulubione danie moich domowników....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE