Piernikowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie szklanego naczynia ułożyć połowę piernika, polać kilkoma łyżkami przestudzonej kawy.
Przepis na piernik staropolski tutaj - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/11/piernik-staropolski-faza-i.html.
Przygotować krem - utrzeć żółtka z cukrem na puszysty biały kogel mogel, zmniejszyć obroty miksera, dodawać łyżkami mascarpone, po dokładnym wymieszaniu krem będzie gotowy.
Na pierniki nałożyć połowę kremu, na to kolejną warstwę piernika i na końcu krem. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao wymieszanym w proporcjach 1:1 z cynamonem. Moja córka dodatkowo upstrzyła deser płynną czekoladą, którą akurat dekorowała pierniczki.
Tiramisu było hiciorem ubiegłorocznej Wigilii i napewno będzie powtarzane :)
Komentarze