Piernikowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

W tym roku były na Wigilii potrawy dla nas a nie dla tradycji...

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - pokruszony piernik, u mnie staropolski: 4 szklanki
    - mocna świeżo zaparzona kawa: 0.5 szklanki
    - mascarpone: 500 gramów
    - żółtka jaj: 6 sztuk
    - cukier biały drobny: 12 łyżek
    - kakao i cynamon do posypania: 4 szczypty
    - płynna czekolada do dekoracji: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe tiramisu 1. Na dnie szklanego naczynia ułożyć połowę piernika, polać kilkoma łyżkami przestudzonej kawy.
    Przepis na piernik staropolski tutaj - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/11/piernik-staropolski-faza-i.html.
    Przygotować krem - utrzeć żółtka z cukrem na puszysty biały kogel mogel, zmniejszyć obroty miksera, dodawać łyżkami mascarpone, po dokładnym wymieszaniu krem będzie gotowy.
    Na pierniki nałożyć połowę kremu, na to kolejną warstwę piernika i na końcu krem. Wstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao wymieszanym w proporcjach 1:1 z cynamonem. Moja córka dodatkowo upstrzyła deser płynną czekoladą, którą akurat dekorowała pierniczki.

    Tiramisu było hiciorem ubiegłorocznej Wigilii i napewno będzie powtarzane :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować