Piernikowe grzybki

4.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Deser jest ciekawy i smaczny. Stanowi fajną ozdobę na stole. Trochę inna wersja pierniczków.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g mąki
    200 g miodu
    1 jajko
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka kakao
    2 duże łyżki masła
    Suchy mak
    Lukier
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 białko
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki

Piernikowe grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do płynnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i kakao. Następnie wymieszać ze sobą podane składniki. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy miodowej. Dodać dwie łyżki masła i zagnieść ciasto.
  • 2. Z ciasta formować niewielkie kulki, które trzeba spłaszczyć, aby kształtem przypominały kapelusz grzyba. Od spodu kapelusza zrobić delikatne wgłębienie. Uformować niewielkie ruloniki, aby kształtem przypominały nóżki grzybów. Ilość nóżek powinna być taka sama co ilość kapeluszy.
    Uformowane ciasto ułożyć na blasze i piec 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
  • 3. Białko ubić tak , aby się spieniło. Następnie przesiać 1,5 szklanki cukru pudru. Całość ze sobą dokładnie wymieszać
    Dołki w kapeluszach posmarować lukrem i złączyć z nóżkami. Odstawić na chwilę aby wyschły. Następnie posmarować lukrem całą nóżkę, a jej zakończenie posypać makiem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia.

Porady

Kapelusze grzybów można oblać czekoaldą deserową. Będą równie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować