Piernikowe grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do płynnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i kakao. Następnie wymieszać ze sobą podane składniki. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy miodowej. Dodać dwie łyżki masła i zagnieść ciasto.
2.Z ciasta formować niewielkie kulki, które trzeba spłaszczyć, aby kształtem przypominały kapelusz grzyba. Od spodu kapelusza zrobić delikatne wgłębienie. Uformować niewielkie ruloniki, aby kształtem przypominały nóżki grzybów. Ilość nóżek powinna być taka sama co ilość kapeluszy.
Uformowane ciasto ułożyć na blasze i piec 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
3.Białko ubić tak , aby się spieniło. Następnie przesiać 1,5 szklanki cukru pudru. Całość ze sobą dokładnie wymieszać
Dołki w kapeluszach posmarować lukrem i złączyć z nóżkami. Odstawić na chwilę aby wyschły. Następnie posmarować lukrem całą nóżkę, a jej zakończenie posypać makiem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia.
Porady
Kapelusze grzybów można oblać czekoaldą deserową. Będą równie pyszne.
Komentarze