Nalewka jeżynowa

  • wyświetlono: 601 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nalewka z jeżyn mogę polecić szczególnie osobom mającym problemy z krążeniem, ponieważ swoim działaniem zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych.

moje zdjęcie
  • 5 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

3 kg jeżyn ,
1, 5 kg cukru,
1, 2 l spirytusu,

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka jeżynowa

  • 1. Jeżyny myjemy, suche owoce układamy w słoikach posypując cukrem. Układając należy delikatnie przyduszać, aby puszczały sok. Tak przygotowane owoce trzymamy ok 2- 3 dni w słoikach .
  • 2. Gdy zbierze się sok zalewamy wszystko spirytusem. Trzymamy tydzień. Po tym czasie oddzielamy owoce od alkoholu. Filtrujemy dokładnie aby nie pozostały w nalewce pestki, to ważne aby robić to starannie przepuszczając przez bardzo drobne sitko.
  • 3. Gdy powstały płyn jest już czysty, pozbawiony wszelkich pestek i owoców , przelewamy do buteleczek. Najlepszy smak nalewka osiąga po kilku miesiącach leżakowania.

Porady

Dodatkiem sprawiającym, że nalewka będzie miała troszkę wyraźniejszy smak i aromat są goździki, których należy używać z umiarem. Ja na taką porcję dorzucam 2 goździki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jeżynynalewkanalewka z jeżynjeżyniówka

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

image-0uisv6u

Dodane przez: aniołek19

Nalewka z pigwowca - pigwówka

Pyszna,zdrowa nalewka na długie...

Nalewka miętowa

Dodane przez: bogusia82

Nalewka miętowa

Nalewka ma bardzo ładny zielony...

nalewka miętowa

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka miętowa

Mocno orzeźwiająca nalewka na bazie...

Nalewka z głogu

Dodane przez: rena123

Nalewka z głogu

Nalewka z głogu to coś, czego jeszcze...

nalewka malinowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka malinowa

Nalewka ta ma piękny kolor i smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE