Kremowa zupa z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zupa krem z dyni stanowi idealną przystawkę jak i danie obiadowe. Dodatkiem do mojej zupy są zawsze grzanki czosnkowe, które idealnie komponują się ze smakiem lekko słodkiej dyni.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 cebule
    1 kg dyni
    Czosnek
    Sól, pieprz
    0,5 l Bulionu warzywnego
    Zioła prowansalskie
    Oliwa z oliwek
    1 szklanka śmietany 18%

Kremowa zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć lekko na oliwie do momentu aż puści sok. Kilka ząbków czosnku przepuścić przez praskę i dodać do cebuli, Wymieszać.
  • 2. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i przez krótką chwilę podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Następnie całość zalać bulionem i przyprawić solą, pieprzem oraz dodać łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotować ok 20 min (do momentu aż dynia zrobi się miękka ).
  • 3. Zmiksować w blenderze, dodając śmietanę, i jeszcze gotować ok. 5 min.

Porady

Zupę można podawać z prażonymi ziarnami dyni lub też z grzankami. Moim zdaniem idealnie do tego dania nadają się grzanki czosnkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy