Rafaello bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto na krakersach. Słodki krem w połączeniu ze słonymi krakersami tworzy idealne połączenie smakowe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g wiórek kokosywch
    250 g margaryny lub masła.
    3 żółtka
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru.

Rafaello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe 0. 5 szklanki wymieszać z mąka ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkami. Masę jajeczną połączyć z gotującym się mlekiem i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Ostudzić.
  • 2. Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę. Dodać porcjami ostudzony budyń. Gdy masa budyniowa będzie gotowa dodać 120 g wiórek kokosowych. Pozostałe wiórki posłużą do posypania..
    Całość wymieszać.
  • 3. Blachę o wymiarach 20x 30 wyłożyć krakersami. Masę podzielić na 3 części i wyłożyć pierwsza część na krakersy. Następnie ponownie wyłożyć krakersy i masę. Czynność jeszcze raz powtórzyć.tak aby powstały 3 warstwy kremu na krakersach.
  • 4. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażyć na patelni do uzyskania pomarańczowego koloru. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.
    Wstawić do lodówki.

Porady

Do masy można dodać odrobinę spirytusu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy