Piernikowe fit batoniki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Piernikowe batoniki wykonane z białej fasoli. Świetnie sprawdzą się u osób na diecie redukcyjnej, ponieważ zawierają wyłącznie zdrowe produkty. Tradycyjny cukier zastąpiony został erytrolem, który w przeciwieństwie do swojego kalorycznego zamiennika ma 0 kcal.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    0,5 puszki białej fasoli
    1 łyżka czubata erytrolu
    15g mąki ryżowej
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyzka przypraw korzennych
    1 mały banan
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na nadzienie:
    150g jogurtu gęstego
    2 łyżki erytrolu
    2 łyżeczki żelatyny
    Polewa:
    1/3 czekolady 70%kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Batony Ciasto

Piernikowe fit batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Batoniki piernikowe z białej fasoli 1. Fasolę dokładnie płuczemy i blendujemy na gładką masę. Łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie mieszamy. Włączamy piekarnik na 180'C. Przygotowane ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wraz z blachą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu kroimy na cztery równe części. Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody i studzimy. Następnie dodajemy erytrol, jogurt, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyjmujemy i smarujemy kawałek upieczonego ciasta i przykrywamy drugą warstwą. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (1,5 minuty - 800W -należy mieszać co pół minuty, by nie doprowadzić do przypalenia).

Porady

Batoniki najlepiej smakują podane z sezonowymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Fasola Mąka ryżowa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować