Fit brownie fasolowo-piernikowe

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja wariacja na temat brownie z czerwonej fasoli - mocno czekoladowe z korzenną nutą, z polewą czekoladową i przełamaniem w postaci liofilizowanych truskawek. Niebo w gębie!

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g)
    mały, dojrzały banan
    2 jajka
    2 czubate łyżki gorzkiego kakao
    50 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki posiekanych orzechów (może być miks ulubionych)
    łyżka masła orzechowego
    łyżka oleju kokosowego (płynnego)
    łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
    łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
    szczypta soli

    Ponadto:
    30 g gorzkiej czekolady
    łyżeczka oleju kokosowego
    łyżka mleka

    liofilizowane truskawki (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta z warzyw

Fit brownie fasolowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie przepłukać, odsączyć.
    W misce umieścić odsączoną fasolę, banana, jajka, kakao, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, przyprawę do piernika, masło orzechowe i olej kokosowy, zmiksować na gładką masę. Do miski dodać posiekaną gorzką czekoladę (50 g) i orzechy wymieszać.
  • 2. Małą keksówkę (u mnie wymiary 12 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch.
  • 3. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (góra-dół) na 30 minut.
  • 4. Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (30 g), olej kokosowy i mleko, połączyć w jednolitą masę.
    Przygotowaną polewą polać przestudzone, wyjęte z formy ciasto, posypać liofilizowanymi truskawkami.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej, kiedy przed podaniem schlodzimy je w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować