Pierniki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomite łakocie na Świąteczny stół. Piekę je zawsze prędzej, bo po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem robią się coraz lepsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
    1/2 szklanki miodu (u mnie lipowy)
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 czubata łyżeczka kakao
    2 łyżki śmietany 18%

    Dodatkowo:
    Lukier
    Posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i pozostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Robimy dołek i wbijamy jajko, wlewamy przestygnięty miód i śmietanę. Zagniatamy dość twarde ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Foremkami wycinamy różnego kształtu pierniczki. Wykrojone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180° C i pieczemy ok. 10-15 minut. Ostudzone polukrować i posypać posypką.

Porady

Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np. z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną! Z podanych składników wyszło ok. 32 sztuk pierników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować