Pierniki

4.5 (157 ocen)

Pyszne pierniki na prawdziwym miodzie- idealne na święta

Składniki:

  • - 150g masła
    - 500ml miodu
    -3/4 szklanki cukru
    - pół kilo mąki + do podsypania
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)
    - 1 łyżka ciemnego kakao
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy miód, masło i cukier. Mamy osiągnąć płynną masę, Odstawiamy na trochę do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Kiedy masa miodowa ostygnie dolewamy ją do mąki, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Rozwałkowujemy na grubość ok.3 mm. Wykrawamy foremkami pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy około 15 min. Trzeba pilnować ich trochę ponieważ każdy piekarnik inaczej grzeje. Jak brzegi zaczną mocno brązowieć trzeba wyciągać. Analogicznie postępujemy do wykończenia ciasta. Pierniki po upieczeniu będą twarde. Należy włożyć je do pudełka wyłożonego papierem , zamknąć i zostawić na kilka dni aż skruszeją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować