Przekładaniec piernikowo-kokosowy

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Korzenny smak piernika idealnie komponuje się z kokosem, ciasto przełożone jest powidłami i masą budyniową.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Piernik:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka sody oczyszczonej
    2 łyżki dowolnego dżemu
    2 łyżki kakao
    1op. przyprawy do piernika
    2 szklanki kwaśnego mleka

    Ciasto kokosowe
    1 szklanka białek
    20 dag drobnych wiórek kokosowych
    18 dag cukru

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki kokosowej
    100 g masła

    Ponadto:
    powidła śliwkowe
    oraz cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Przekładaniec piernikowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na piernik wymieszać i wylać do 2 foremek o wym. 8x38 cm. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Białka ubić z odrobiną soli oraz cukrem, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i wylać do takich samych foremek co uprzednio, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni ok. 35 minut. Ostudzić.
  • 3. Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę, dodać mąkę pszenną, mąkę kokosową i kaszę manną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym oraz masłem. Ugotować jak budyń.
  • 4. Na pierwszą warstwę piernika wyłożyć powidła, przykryć blatem kokosowym, na to położyć gorącą warstwę masy budyniowej, przykryć druga warstwą piernika. Ciasto udekorować cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować