Tort makowy z serem i pianką żurawinową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna kompozycja smakowa z: makowego biszkoptu, pieczonego sernika i pianki żurawinowej. Torcik polecam na święta, na wyjątkowe okazje :)

Składniki:

  • biszkopt makowy: 3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    3 łyżki maku
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa: 600g twarogu 3-krotnie zmielonego
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    budyń śmietankowy
    1,5 łyżki kakao

    pianka żurawinowa: 400ml śmietany kremówki
    słoiczek konfitury żurawinowej (240g)
    op.żelatyny-fix deserowej (60g)

    ponadto: słoiczek konfitury żurawinowej (240g)





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Musy

Tort makowy z serem i pianką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt z makiem 1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, oraz makiem i połącz z masą. Cisto przelej na dno tortownicy( o wym.22 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. Ostudź. Przekrój wzdłuż na pół.
  • masa serowa z kaakao 2. Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę, Dodawaj łyżkami ser i proszek budyniowy. Następnie delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto podziel w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodaj kakao, wymieszaj. Upieczony dolny krążek biszkoptu ponownie włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wlej większą część białej masy serowej i piecz 10 minut w 180 st. Następnie wylej masę z kakao i piecz kolejne 45 minut w 160 st,( na górnej grzałce). Wystudź.
  • 3. Pianka żurawinowa: konfiturę pogrzej w garnuszku, przecedź przez sito i zmiksuj na gładki mus, Kremówkę ubij, dodaj mus żurawinowy i przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatynę (trzy łyżki odłóż). Odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia
  • 4. Podpieczoną masę serową posmaruj konfiturą ze słoiczka. Dociśnij drugim krążkiem biszkoptu. Na to wylej tężejącą piankę żurawinową. Wyrównaj, wierzch udekoruj kleksikami z pianki i owocami żurawiny. Odstaw do stężenia na 2-3 godz,a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować