PIERNIK Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla smakoszy pierników z lekką nutą cytryny co nadaje piernikowi lekki i orzeźwiający smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    2 szklanki kefiru
    2 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka oleju
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki płynnego miodu
    2-3 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao

    Pianka cytrynowa:
    2 galaretki cytrynowe
    1 szklanka mleka
    2 desery "Snieżki"
    1 szklanka wody

    Polewa kakaowa:
    3 łyżki cukru
    1/4 margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany

Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pianka

Piernik z pianką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, kefir i cukier zmiksować. Dodać przesiana mąkę oraz pozostale składniki. Wszystko razem dokładnie zmiksować.Wylać na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Piec w tem 180 stopni przez 50 minut - do suchego patyczka. Przestudzić, przekroić na 3 placki.
  • 2. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Śnieżki ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę, delikatnie zmiksować. Przełożyć placki. Wierzch polac polewą.
  • 4. Polewa: wszystkie składniki szybko zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować