piernik z pianką

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.

  • 60 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    na piankę:
    2 galaretki rubinowe
    1 opakowanie śnieżki
    200 ml mleka
    na polewę:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wrzątku
    3 łyżki kokosu
    3 łyżki startych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ptasie mleczko Desery

Piernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i połączyć z galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.
  • 3. Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować