Piernik z pianką śliwkową

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszne ciasto z pianką śliwkową. Piernik inaczej

Składniki:

  • składniki ciasto :

    2,5 szklanki mąki
    120g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki przyprawy do pierników
    1 szklanka mleka
    2 łyżki kawy inka (lub kawy rozpuszczalnej)
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    słoiczek powideł śliwkowych - do posmarowania piernika.

    Składniki pianka :

    500ml śmietanki 30%
    3-5 łyżek powideł
    2 łyżki cukru pudru (ewentualnie)
    2 łyżki żelatyny
    Składniki polewa :

    100g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietanki 30%
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pianka Powidła

Piernik z pianką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z pianką śliwkową 1. Przygotowanie ciasta :

    Do garnka wlej miód, dodaj powidła, masło i wsyp cukier. Postaw na wolny ogień i podgrzewaj całość aż się dokładnie połączy. Wsyp przyprawę do pierników i wymieszaj składniki. Odstaw ma parę minut aż masa się lekko przestudzi. Wsyp sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajko. Zmiksuj wszystko aż mas się spieni. Partiami dodawaj mąkę nie przerywając miksowania. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 45-50 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto. Posmaruj powidłami.
  • 2. pianka :

    Do szklanki wlej gorącą wodę - około 1/4 szklanki. Wsyp żelatynę i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj powidła, cały czas miksując. Wsyp cukier puder jeśli masa nie jest wystarczająco słodka. Wlej wolnym strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie połącz składniki. Masę przelej na piernik posmarowany powidłami. Włóż do lodówki aż masa zastygnie.
  • 3. Śmietankę zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę oraz masło. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia. Polej polewą ciasto. Pozostaw do ostudzenia.

Porady

Blaszka : 30cm x 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować