Piernik staropolski z marcepanem

4.5 (191 ocen)

na święta obowiązkowy

Składniki:

  • 1 kostka masła
    470 g miodu naturalnego
    2 szklanki cukru
    1 kilogram mąki pszennej
    2 opakowania przyprawy do pierników
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szklanki mleka
    0,5 łyżeczki soli
    50 dag masy marcepanowej
    2 słoiki po 285 g powideł śliwkowych
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik staropolski z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier i cukier z prawdziwą wanilią przełożyć do garnka. Cały czas mieszając wszystko razem podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać do niej przyprawy do piernika, sól i razem wymieszać. Cały czas mieszając dodać jajka i sodę wymieszaną z mlekiem. Na samym końcu przełożyć rozpuszczone masło z cukrem i miodem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 3-6 tygodni. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i upiec osobno 30 minut w 180 st C na blaszce 25*40 cm. Ostudzić. Pierwszą część ciasta posmarować powidłami śliwkowymi (1,5 słoiczka). Przykryć drugim blatem ciasta. Ten przesmarować resztą powideł i wyłożyć na nie masę marcepanową. Ja masę uprzednio rozwałkowałam i wyłożyłam na powidła. Przykryć trzecim blatem ciasta. Ciasto przekroić w połowie. Otrzymamy wówczas 2 pierniki. Każdy z nich oblać z góry i na bokach polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie przyozdobić.
    Piernik przygotować najlepiej dzień lub dwa prędzej, przed konsumpcją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marcepan Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować