Piernik staropolski z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, miód, cukier i cukier z prawdziwą wanilią przełożyć do garnka. Cały czas mieszając wszystko razem podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać do niej przyprawy do piernika, sól i razem wymieszać. Cały czas mieszając dodać jajka i sodę wymieszaną z mlekiem. Na samym końcu przełożyć rozpuszczone masło z cukrem i miodem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 3-6 tygodni. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i upiec osobno 30 minut w 180 st C na blaszce 25*40 cm. Ostudzić. Pierwszą część ciasta posmarować powidłami śliwkowymi (1,5 słoiczka). Przykryć drugim blatem ciasta. Ten przesmarować resztą powideł i wyłożyć na nie masę marcepanową. Ja masę uprzednio rozwałkowałam i wyłożyłam na powidła. Przykryć trzecim blatem ciasta. Ciasto przekroić w połowie. Otrzymamy wówczas 2 pierniki. Każdy z nich oblać z góry i na bokach polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie przyozdobić.
Piernik przygotować najlepiej dzień lub dwa prędzej, przed konsumpcją.
Komentarze