Piernik staropolski z marcepanem

0 (0 ocen)

Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!

Składniki:

  • 500g mąki
    20 dag cukru
    10 dag masła
    15dag miodu
    1,5 łyżeczki sody
    2 jajka
    szczypta soli
    30g przyprawy do piernika
    80g orzechów
    25 dag masy marcepanowej
    słoik gęstych powideł śliwkowych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik staropolski z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy.
    Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień, dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy.
    Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
    Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.

    Rada: jeśli powidła są rzadkie i lejące trzeba je zredukować na małym ogniu, cały czas mieszając do pożądanej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować