Piernik staropolski z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy.
Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na tydzień, dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy.
Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.
Rada: jeśli powidła są rzadkie i lejące trzeba je zredukować na małym ogniu, cały czas mieszając do pożądanej konsystencji.
Komentarze