Makowiec tradycyjny

1.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

taki właśnie robiła moja babcia

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO


    1 kilogram mąki pszennej
    500 gram masła
    4 całe jajka
    150 gram drożdży
    7 łyżek cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    MASA MAKOWA

    1 kilogram maku
    50 gram masła
    8 jajek
    500 gram cukru
    bakalie
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

1.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Drożdże rozkruszyć w miseczce z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami kwaśnej śmietany.
    Wymieszać.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić i ostudzić.
    Jajka ubić z cukrem do białości.
    Dodać przesianą mąkę, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.


    MASA MAKOWA

    Mak sparzyć wrzącą wodą.
    Odcedzić.
    Zmielić trzykrotnie.
    Najlepiej za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
    Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki.
    Dokładnie razem wymieszać.

    Ciasto podzielić na 2 części.
    Każdą rozwałkować.
    Posmarować masą makową i zwinąć w roladę.
    Każdą roladę owinąć luźno pergaminem.
    Ułożyć na blaszce do pieczenia.
    Pergamin podziurawić szpikulcem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 60 minut w 180 st C.
    Po upieczeniu dokładnie wystudzić.
    Wierzch można posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Mak Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować