Chleb cebulowy

3.25 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

pychota

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 700 gram mąki pszennej
    360 ml ciepłej wody
    20 gram świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 cebule
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
    Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.

    Drożdże rozmieszać w odrobinie wody i łyżeczce cukru.
    Odstawić do wyrośnięcia.

    Do miski przesiać mąkę.
    Dodać sól i cukier.
    Przemieszać.
    Wlać wodę.
    Dodać wyrośnięty rozczyn oraz usmażoną wcześniej cebulę.
    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz.
    Uformować chleb i przełożyć do foremki.
    Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
    Następnie wierzch chleba dowolnie ponacinać i posmarować wodą.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Przez pierwsze 10 minut piec chleb w temperaturze 230 st C.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb 10 minut.
    Na koniec obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.
    Od razu po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i wierzch delikatnie skropić wodą.
    Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować