Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
Drożdże rozmieszać w odrobinie wody i łyżeczce cukru.
Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę.
Dodać sól i cukier.
Przemieszać.
Wlać wodę.
Dodać wyrośnięty rozczyn oraz usmażoną wcześniej cebulę.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz.
Uformować chleb i przełożyć do foremki.
Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Następnie wierzch chleba dowolnie ponacinać i posmarować wodą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Przez pierwsze 10 minut piec chleb w temperaturze 230 st C.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb 10 minut.
Na koniec obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Od razu po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i wierzch delikatnie skropić wodą.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze