Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier i miód podgrzewami do rozpuszczenia składników. Nie gotujemy. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko i przyprawy i wyrabiamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Ciasto jest dosyć luźne, ale zgęstnieje. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiany w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Pieczemy tydzień przed świętami. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach ok. 20x25 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 50-55 minut. Piernikowe blaty odkładamy na 2-3 dni przykryte ściereczkę, a następnie 2 dni przed świętami przekładamy powidłami, a wierzch dekorujemy czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Komentarze