Piernik staropolski

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny piernik na świąteczny stół :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    300 g mąki
    150 g miodu
    80 g masła
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/4 szklanki mleka
    1 łyżka przyprawy do piernika
    ulubione bakalie, u mnie orzechy włoskie, daktyle i suszone śliwki
    do przełożenia:
    słoik powideł śliwkowych
    do dekoracji:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i miód podgrzewami do rozpuszczenia składników. Nie gotujemy. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajko i przyprawy i wyrabiamy jednolite ciasto. Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Ciasto jest dosyć luźne, ale zgęstnieje. Przekładamy je do miski, przykrywamy i odstawiany w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Pieczemy tydzień przed świętami. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach ok. 20x25 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 50-55 minut. Piernikowe blaty odkładamy na 2-3 dni przykryte ściereczkę, a następnie 2 dni przed świętami przekładamy powidłami, a wierzch dekorujemy czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować