Piernik przekładany powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik przekładany powidłami to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyka polskiej kuchni. Aromatyczny, cynamonowy, pachnący przyprawami, a do tego pyszne powidła. Bez piernika przekładanego powidłami nie mogą obejść się żadne święta. Piernik z powidłami jest to bardzo puszyste ciasto. Piernik przekładany powidłami jest zarazem bardzo zdrowym deserem. Tak podane ciasto zachwyci rodzinę i przyjaciół.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g mąki(2 szklanki)
    200 g miodu(1 szklanka)
    200 g powideł(1 słoik)
    150 g masła
    100 g czekolady gorzkiej
    50 g masła
    50 ml mleka
    30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
    30 g galaretki cytrynowej(1 opakowanie)
    20 g kakao(2 łyżki)
    10 g proszku do pieczenia(1 łyżka)
    10 g sody(1 łyżka0
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik przekładany powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z miodem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Powidła podgrzewamy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Całość mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
    Ciasto dzielimy na dwie połowy. Przekładamy powidłami.
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy ciepłe masło. Całość łączymy ze sobą. Polewą ozdabiamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować