Piernik przekładany masłem orzechowym i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, miód, cukier, kakao,przyprawę do piernika i wodę rozpuścić i zagotować. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać obie maki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Całość delikatnie przemieszać.
2.Ciasto rozlać do dwóch keksówek (może być jedna długa) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę do suchego patyczka. Porządnie wystudzić. Pierniki przekroić na 3 części, dolą posmarować powidłami, górną masłem orzechowym.
3.Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, ciągle mieszając. Polać pierniki. Dodatkowo można udekorować wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.
Komentarze