Piernik przekładany masłem orzechowym i powidłami

4.99 (192 ocen)

Przepyszny piernik na święta i nie tylko. Wilgotny, przekładany masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1,5 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    opakowanie przyprawy do piernika (20g)
    4 łyżki miodu płynnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    250 g margaryny
    5 jajek
    pól szklanki wody
    słoiczek powideł śliwkowych
    kilka łyżek masła orzechowego

    Polewa:
    50 g margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao

    2xkeksówka (28x10cm)

Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik przekładany masłem orzechowym i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód, cukier, kakao,przyprawę do piernika i wodę rozpuścić i zagotować. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać obie maki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Całość delikatnie przemieszać.
  • 2. Ciasto rozlać do dwóch keksówek (może być jedna długa) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę do suchego patyczka. Porządnie wystudzić. Pierniki przekroić na 3 części, dolą posmarować powidłami, górną masłem orzechowym.
  • 3. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować, ciągle mieszając. Polać pierniki. Dodatkowo można udekorować wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować