Piernik przekładany powidłami

4.5 (170 ocen)

Piernik który nie wymaga leżakowania. Jest miękki i świetnie smakuje z powidłami.Przepis dla tych wszystkich, którzy nie będą w tym roku przygotowywać tradycyjnego piernika.

Składniki:

  • Składniki : ( keksówka 12x24cm)

    2,5 szklanki mąki
    120g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżki przyprawy do pierników
    1 szklanka mleka
    2 łyżki kawy inka (lub kawy rozpuszczalnej)
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    słoiczek powideł śliwkowych - do przełożenia piernika.

    Składniki polewa :

    100g masła
    3 łyżki gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik przekładany powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik przekładany powidłami 1.
    Do garnka wlej miód, dodaj powidła, masło i wsyp cukier. Postaw na wolny ogień i podgrzewaj całość aż się dokładnie połączy. Wsyp przyprawę do pierników i wymieszaj składniki. Odstaw ma parę minut aż masa się lekko przestudzi. Wsyp sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajko. Zmiksuj wszystko aż mas się spieni. Partiami dodawaj mąkę nie przerywając miksowania. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 45-50 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto. Przekrój na pół i posmaruj powidłami.
  • 2. Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą. Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.

    Piernik polej polewą i wstaw do lodówki na minimum 3-4godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować