300 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
250 g cukru
250 ml mleka
2 jajka
100 g powideł śliwkowych
30 g miodu
25 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
trochę mleka
Piernik na ostatnią chwilę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, miód i przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru, często mieszając. Odstawić i wystudzić. W drugiej misce roztrzepać mleko z jajkami i powidłami. Wystudzoną masę połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą.
Keksówkę o wymiarach 35 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Polać wierzch ciasta. Ozdobić wedle uznania.
Komentarze