Piernik na ostatnią chwilę

5 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Miękki, nie potrzebuje "leżakowania".

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
    125 g masła
    250 g cukru
    250 ml mleka
    2 jajka
    100 g powideł śliwkowych
    30 g miodu
    25 g przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    trochę mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Powidła Jajko

Piernik na ostatnią chwilę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, miód i przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru, często mieszając. Odstawić i wystudzić. W drugiej misce roztrzepać mleko z jajkami i powidłami. Wystudzoną masę połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą.
    Keksówkę o wymiarach 35 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Polać wierzch ciasta. Ozdobić wedle uznania.

Porady

Ciemniejszy kolor uzyskamy dodając kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jajka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować