Piernik na ostatnią chwilę

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miękki, nie potrzebuje "leżakowania".

Hrabina w kuchni
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

300 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
250 g cukru
250 ml mleka
2 jajka
100 g powideł śliwkowych
30 g miodu
25 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
trochę mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik na ostatnią chwilę

  • 1. Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, miód i przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru, często mieszając. Odstawić i wystudzić. W drugiej misce roztrzepać mleko z jajkami i powidłami. Wystudzoną masę połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą.
    Keksówkę o wymiarach 35 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Polać wierzch ciasta. Ozdobić wedle uznania.

Porady

Ciemniejszy kolor uzyskamy dodając kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaJajkapiernikDesermlekoboże narodzenieciasto piernikowepowidło śliwkowemiękki piernikśwęta

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik na majonezie

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik na majonezie

Piernik na sztucznym miodzie, z...

Piernik szybki z powidłami

Dodane przez: anjaa

Piernik na szybko z powidłami

Pierniki, pierniczki i wiele, wiele...

Piernik na sztucznym miodzie

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik na sztucznym miodzie

Aromatyczny, z mnóstwem orzechów.

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Na serniki zawsze mam ochotę i...

piernik na piwie żurawinowym

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Piernik na piwie żurawinowym

Piernik na bazie piwa żurawinowego...

image-0g0nonh

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto na piernik staropolski długo dojrzewający

Ciasto na piernik staropolski długo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE