Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę

0 (0 ocen)

Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam pokazać.

Składniki:

  • 30g przyprawy do piernika
    łyżka cynamonu
    ½ łyżeczki soli
    130g masła
    1/2 szklanki miodu
    100g cukru
    1 jajko
    0,5 kg mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier królewski:
    białko jajka M
    1,5 szklanki cukru pudru
    łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny
    ewentualnie ulubiony aromat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie.

    Lukier królewski:
    Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować