Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki możecie przygotować tuż przed świętami lub w dowolnej chwili, kiedy to macie ochotę na pyszne, piernikowe ciasteczka! Są kruche, chrupiące i nadają się do podjadania bezpośrednio po upieczeniu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 niewielka blaszka - do około 30 sztuk)
    150g mąki pszennej/orkiszowej
    90g cukru/ksylitolu
    50 ml oleju (można użyć roztopionego masła)
    1 jajko
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki należy zmiksować, a następnie za pomocą dłoni wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
    Pierniczki przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
    Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować