Pierniczki możecie przygotować tuż przed świętami lub w dowolnej chwili, kiedy to macie ochotę na pyszne, piernikowe ciasteczka! Są kruche, chrupiące i nadają się do podjadania bezpośrednio po upieczeniu.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
(1 niewielka blaszka - do około 30 sztuk)
150g mąki pszennej/orkiszowej
90g cukru/ksylitolu
50 ml oleju (można użyć roztopionego masła)
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki należy zmiksować, a następnie za pomocą dłoni wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Pierniczki przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze