Piernik na herbacie

4.71 (221 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Przepis na ten pyszny piernik z masą grysikową dostałam od mojej teściowej, świetnie się sprawdza na świątecznym stole i do codziennej kawy :-))

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka sztucznego miodu
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mocnej herbaty
    4 jajka
    2 łyżeczki sody
    1 przyprawa do piernika
    1 szklanka cukru

    Masa grysikowa:
    6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
    1/2 l mleka
    1 niepełna szklanka cukru
    1 kostka masła lub margaryny
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.71 (221 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik na herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i przez chwile wyrabiamy mikserem. Dzielimy na 3 równe części i w temp. 180*C pieczemy 3 placki po ok. 30 min. każdy.
  • 2. Masa grysikowa:
    Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy kostkę margaryny lub masła i cały czas miksując, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.
  • 3. Placki przekładamy masą i polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować