Piernik na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny piernik, który nie wymaga leżakowania ani wyrastania jak to jest w przypadku ciast drożdżowych. Ale jak to piernik, im dłużej postoi, tym jest lepszy;) Dlatego warto upiec go i przełożyć powidłami już na kilka dni przed podaniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    100 g drożdży świeżych

    1 szkl cukru

    7 jajek

    3/4 szkl miodu

    3/4 szkl oleju

    350 g mąki pszennej

    2 łyżeczki sody

    2 op. przyprawy do piernika



    Polewa:

    1/4 kostki margaryny

    4 łyżki cukru

    2-3 łyżki kakao

    2 łyżki mleka

    łyżeczka żelatyny



    słoiczek powideł śliwkowych

    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Powidła

Piernik na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozgnieść z cukrem, miodem, żółtkami i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem na piernik. Ciasto przelać do formy (24x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić a następnie przeciąć na dwa blaty. Piernik przełożyć powidłami i polać polewą. Udekorować płatkami migdałowymi lub orzechami.

    Polewa: Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić w garnuszku. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać (nie gotować!) i wymieszać z polewą. Polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Drożdże Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować