Piernik na drożdżach przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIERNIK ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Drożdże rozcieramy razem z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy drożdże z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie cały czas miksując łączymy z olejem i miodem.
PIERNIK Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Żółtka oddzielamy od białek i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Dodajemy suche drożdże, olej i miód, cały czas miksując na średnich obrotach.
—————–
Cały przepis na : ilovebake.pl
Dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą oraz cynamonem. Ponownie miksujemy. Białka dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy naraz lub dwa. Przekładamy dowolnym nadzieniem. Śmietankę i połamaną czekoladę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Polewamy ciasto i odstawiamy do stężenia.
Komentarze