Piernik na drożdżach przekładany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szybki, miękki i wilgotny - przepis od ilovebake.pl

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 jajka, duże
    1/2 szklanki oleju
    1/3 szklanki miodu
    30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika, gotowej lub domowej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

    70 g gorzkiej czekolady
    70 ml śmietanki kremówki 30%

    DODATKOWO:

    dowolne nadzienie: marmolada, masa marcepanowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Marmolady

Piernik na drożdżach przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIERNIK ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

    Drożdże rozcieramy razem z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy drożdże z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie cały czas miksując łączymy z olejem i miodem.

    PIERNIK Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

    Żółtka oddzielamy od białek i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Dodajemy suche drożdże, olej i miód, cały czas miksując na średnich obrotach.

    —————–
    Cały przepis na : ilovebake.pl
    Dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą oraz cynamonem. Ponownie miksujemy. Białka dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy naraz lub dwa. Przekładamy dowolnym nadzieniem. Śmietankę i połamaną czekoladę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Polewamy ciasto i odstawiamy do stężenia.

Porady

Najlepszy zaraz po upieczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować