Piernik na drożdżach

2 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzięki drożdżom zawartym w cieście, piernik jest zawsze niezwykle puszysty. To idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale także na inne rodzinne spotkania.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 dag drożdży
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka sody
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki miodu
    3/4 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo: dżem
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem i cukrem waniliowym wymieszać w misce trzepaczką i odstawić na 5 minut.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek, dodać do miski i ubijać mikserem na wysokich obrotach ok. 10 minut, aby powstała puszysta masa.
  • 3. Następnie dodawać porcjami miód, olej oraz mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika ciągle ubijając mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto piernikowe.
  • 4. Tak przygotowane ciasto wylać do dwóch dużych foremek keksowych i piec w temp. 180 stopni 45 minut. Po wystudzeniu przełożyć dżemem i dowolnie udekorować.

Porady

Porcja ciasta idealna na 2 duże keksówki. Ciasto świetnie smakuje, gdy jest udekorowane polewą czekoladową (ja często kupuję do polewy czekolady bakaliowe, tak jak widać na zdjęciu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować