Piernik dojrzewający po upieczeniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie keksówki lub silikonowe foremki wysmarować masłem i posypać mąką.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier, gałkę muszkatłową, cynamon, imbir, wymieszać.
W rondelku stopić miód, do lekko ciepłego miodu dodać olej oraz roztrzepane jajka, dobrze wymieszać i wlać do mąki. Potem dodać jeszcze napar z kawy, sok z pomarańczy, całość dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem . Na końcu dodać śliwki i orzechy.
Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do foremek.
Piec w 180 C przez około 50 - 60 minut.
Upieczone pierniki wystudzić, owinąć papierem oraz lnianą ściereczką i przechowywać w chłodnym miejscu do Świąt Bożego Narodzenia :)
Komentarze