Wątróbka z pieczarkami

4.5 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wątróbka drobiowa z pieczarkami to pyszna propozycja na obiad. Wraz z pieczywem czy kaszą smakuje wyśmienicie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g pieczarek
    760 g wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    suszony majeranek do smaku
    suszony lubczyk do smaku
    suszona natka pietruszki do smaku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    2 łyżki smietany 18 %
    około 1/2 szklanki wody

    mąka do obliczania wątróbki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIECZARKI 1. Wątróbkę oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki rowniez oczyścić, opłukać, pokroic w plastry.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę, cebulę zeszklić oraz lekko zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić tak długo dopóki cały płyn odparuje.
  • watrobka 2. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem, następnie mąką.
    Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ukladac oprószoną mąką wątróbkę.
    Smażyć na średnim ogniu.
  • watrobka i pieczarki 3. Do wątróbki dodać pieczarki, doprawić do smaku przyprawami, dolać wodę oraz śmietanę, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwile razem smażyć, upewniając się, ze wątróbka nie jest surowa.

    Gotową wątróbkę z pieczarkami podawać z pieczywem lub kaszą.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować