Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól oraz pokrojone w male kawałeczki zimne, twarde masło. Zagnieść ciasto dolewając wodę. Jednolite, wyrobione ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Rozwałkowanym płatem ciasta wyłożyć okrągłe naczynie żaroodporne do tart. Wystającą część ciasta delikatnie odkroić. Pozostałe ciasto można e wykorzystać do mini tart, na przykład :)
Wyłożone w formie ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Do miski włożyć pure z dyni, dodać jajka, cukry, śmietankę, sol oraz pozostałe przyprawy. Delikatnie wszystko zmiksować lub wymieszać.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wyłożone ciastem naczynie .
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec pumpkin pie przez około 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Porady
Ciasto kruche można sobie najpierw podpiec bez płynnej zawartości, potem z wypełnieniem.
Komentarze