Złote dyniowe kostki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kawali dyni, panierowane i usmażone na złocisty kolor. Idealne jako przekąska.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia o bardzo pomarańczowym miąższu
    sól
    pieprz
    curry
    kurkuma
    mielone nasiona kolendry

    1 jajko
    bulka tarta
    mąka pszenna

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Złote dyniowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DYNIA 1. Dynie przekroić na pół, wyciągnąć miąższ oraz pestki.
    Polówki dyni pokroic w podłużne kawałki, ulozyc na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić olejem, wstawić do piecyka i piec w 190 C przez około 20-30 minut.

    Kilka upieczonych kawałków dyni obrać ze skorki , pokroic na mniejsze kawałki.
    Każdy kawałek dyni oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, curry, kolendrą.
    Jajko roztrzepać. Kawałki dyni oprószyć najpierw maka, potem obtoczyć w jajku a na końcu w bułce tartej.

    Układać na patelni, na rozgrzanym oleju , smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
    Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej z jogurtowym sosem czosnkowym :)

    Smacznego :) !

Porady

Można dodatkowo użyć swoich ulubionych przypraw, na przykład czerwona paprykę czy chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować