Najwspanialszy piernik jaki upiekłam, długo dojrzewa w lodówce 2 tygodnie, i naprawdę jest tego wart bardzo serdecznie polecam upiec ten o to piernik na święta!
60 min
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła
1 kg maki krupczatki
1/2 kg miodu prawdziwego
5 jajek
3 dag sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
Piernik rumowy - dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło roztopić z miodem, po przestudzeniu dodać całe jajka,cukier waniliowy, przyprawę i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko wymieszać, posypać mąką, włożyć do garnka i przykryć ściereczką. Wstawić do lodówki na 2 tygodnie.
Przed przystąpieniem do pieczenia przygotować 2 szklanki ponczu z herbaty i rumu (może być spirytus).
Upiec 4 placki w temp. 160 stopni. każdy w osobnej blaszce.
Po ostudzeniu skropić ponczem i przekładać na przemian masą i powidłami. Wierzch posmarować masa i polać polewą czekoladową.
Masa: Z mleka,cukru,cukru waniliowego, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń i spirytus.
Komentarze