Pierniczki wychodzą pyszne, kolorowe, a co za tym idzie kuszące, by je zjeść:). Najlepiej przygotować je z tygodniowym wyprzedzeniem, by fajnie odwilgły. Polecam nie tylko na świąteczny stół, ale na choinkową dekorację.
Składniki:
Składniki:
• 4,5 szklanki mąki tortowej, + na podsypanie w trakcie wałkowania,
• 2 jajka,
• 160 gram masła,
• 6 łyżek miodu,
• 1 szklanka cukru pudru,
• 0,5 łyżeczki sody,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżka kakao,
• 1 duża przyprawa do pierników
Dodatkowo:
• landrynki na wypełnienie środków (u mnie 3 paczuszki po 80 gram weszło)
Lukier:
• białko,
• około 25 dag cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka)
Pierniczki witrażyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIERNICZKI:
Masło rozpuszczamy z miodem. Do płynnych składników dodajemy przyprawę do piernika. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Między czasie na stolnicę wykładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, kakao, cukier puder, sodę oraz proszek do pieczenia. Składniki siekamy nożem, wlewając do nich miód z tłuszczem.
3.Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
4.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy pierniki w świątecznych kształtach: choinki, aniołki, gwiazdki, serca ipt. W środku każdego piernika wycinamy otwór. Tak uformowane ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Landrynki przekrawamy na 4-5 części. Nie rozkruszamy ich za bardzo, gdyż wówczas w trakcie pieczenia wcześniej się rozpuszczą i otrzymane witrażyki stracą na kolorach.
Pokrojone cukierki umieszczamy w wyciętych piernikowych otworach. U mnie na jeden piernik wchodziło około 1,5 -2 landrynek. Wszystko jednak zależy od wielkości otworów.
Tak przygotowane pierniczki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 10 minut w 180°C.
6.Po tym czasie blaszkę wyjmujemy. Pierniczki zdejmujemy z blaszki po całkowitym ostygnięciu i zastygnięciu witrażyków.
Tak przygotowane lukrujemy.
LUKIER:
Białko przekładamy do miski. Dodajemy do niego połowę cukru i ubijamy mikserem. W miarę ubijania dodajemy pozostałą ilość cukru. Gotowy lukier powinien by gęsty, ale lejący. Tak przygotowanym dekorujemy pierniczki. Po dekoracji pozostawiamy je, by lukier zastygł.
Komentarze