Pierniczki witrażyki

4.47 (183 ocen)

Pierniczki wychodzą pyszne, kolorowe, a co za tym idzie kuszące, by je zjeść:). Najlepiej przygotować je z tygodniowym wyprzedzeniem, by fajnie odwilgły. Polecam nie tylko na świąteczny stół, ale na choinkową dekorację.

Składniki:

  • Składniki:
    • 4,5 szklanki mąki tortowej, + na podsypanie w trakcie wałkowania,
    • 2 jajka,
    • 160 gram masła,
    • 6 łyżek miodu,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 duża przyprawa do pierników
    Dodatkowo:
    • landrynki na wypełnienie środków (u mnie 3 paczuszki po 80 gram weszło)
    Lukier:
    • białko,
    • około 25 dag cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka)
Wystaw ocenę:

4.47 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki witrażyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczone składniki 1. PIERNICZKI:
    Masło rozpuszczamy z miodem. Do płynnych składników dodajemy przyprawę do piernika. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
  • łączenie składników 2. Między czasie na stolnicę wykładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, kakao, cukier puder, sodę oraz proszek do pieczenia. Składniki siekamy nożem, wlewając do nich miód z tłuszczem.
  • gotowe ciasto 3. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • wykrojone ciasteczka 4. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy pierniki w świątecznych kształtach: choinki, aniołki, gwiazdki, serca ipt. W środku każdego piernika wycinamy otwór. Tak uformowane ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • przed pieczeniem 5. Landrynki przekrawamy na 4-5 części. Nie rozkruszamy ich za bardzo, gdyż wówczas w trakcie pieczenia wcześniej się rozpuszczą i otrzymane witrażyki stracą na kolorach.
    Pokrojone cukierki umieszczamy w wyciętych piernikowych otworach. U mnie na jeden piernik wchodziło około 1,5 -2 landrynek. Wszystko jednak zależy od wielkości otworów.
    Tak przygotowane pierniczki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 10 minut w 180°C.
  • w oczekiwaniu na lukrowanie 6. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy. Pierniczki zdejmujemy z blaszki po całkowitym ostygnięciu i zastygnięciu witrażyków.
    Tak przygotowane lukrujemy.
    LUKIER:
    Białko przekładamy do miski. Dodajemy do niego połowę cukru i ubijamy mikserem. W miarę ubijania dodajemy pozostałą ilość cukru. Gotowy lukier powinien by gęsty, ale lejący. Tak przygotowanym dekorujemy pierniczki. Po dekoracji pozostawiamy je, by lukier zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować