Pierniczki w czekoladzie z nadzieniem

4.5 (158 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Źródlo: www.ilovebake.pl

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - miód: 0.5 szklanki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - masło miękkie (temp. pokojowa): 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - woda: 6 łyżek
    - kakao: 1 łyżka
    - marmolada: 1 opakowanie
    - gorzka czekolada: 200 gramów
    - olej: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki w czekoladzie z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniczki wykonanie 1. ILOŚĆ: ok. 8 dużych pierników lub kilkanaście mniejszych
    Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przekładamy do miski. Zagniatamy dodając powoli wodę. Ciasto musi być lekko lepkie, ale nie za mocno.
    Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma wyciętymi arkuszami papieru do pieczenia. Z jednego płatu ciasta pozbywamy się wierzchniej części papieru i nakładamy w niewielkich odstępach marmoladę. Z drugiego natomiast pozbywamy się dwóch części papieru i nakładamy na część z marmoladą dociskając wolną przestrzeń, aby ciasto się zlepiło. Foremką wycinamy pierniczki, usuwamy zbędną część ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy z łyżeczką oleju i polewamy całkowicie ostudzone pierniczki. Jeśli chcemy, aby polewa szybciej zastygła możemy wstawić na 15 min. do lodówki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować