Pierniczki w czekoladzie z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ILOŚĆ: ok. 8 dużych pierników lub kilkanaście mniejszych
Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przekładamy do miski. Zagniatamy dodając powoli wodę. Ciasto musi być lekko lepkie, ale nie za mocno.
Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma wyciętymi arkuszami papieru do pieczenia. Z jednego płatu ciasta pozbywamy się wierzchniej części papieru i nakładamy w niewielkich odstępach marmoladę. Z drugiego natomiast pozbywamy się dwóch części papieru i nakładamy na część z marmoladą dociskając wolną przestrzeń, aby ciasto się zlepiło. Foremką wycinamy pierniczki, usuwamy zbędną część ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy z łyżeczką oleju i polewamy całkowicie ostudzone pierniczki. Jeśli chcemy, aby polewa szybciej zastygła możemy wstawić na 15 min. do lodówki. Smacznego.
Komentarze