Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie

0 (0 ocen)

Po upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;)

Składniki:

  • Składniki na około 40-50 pierniczków:
    300 gr mąki pszennej
    50 gr mąki ziemniaczanej
    75 gr masła
    75 gr miodu
    75 gr cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy di piernika
    2 łyżeczki kakao
    twarde powidła śliwkowe do nadziania

    Polewa czekoladowa:
    100 gr deserowej czekolady lub mlecznej
    100 gr śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki Powidła

Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto.
  • image-0gh6ij5 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc )
  • image-1fb3j65 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek).
  • image-17k3oxk 4. Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki.
  • image-1359vk9 5. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min.
  • image-1dm6vne 6. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche.
  • 7. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować