Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto.
2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc )
3.Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką kółka (ważne aby kółka były większe od naszych foremek).
4.Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki.
5.Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min.
6.Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche.
7.Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę.
Komentarze