Pierniczki w czekoladzie

4.48 (161 ocen)

Miękkie pierniczki w czekoladzie

Składniki:

  • Składniki na ok. 70sztuk:
    150g miękkiego masła
    150g cukru
    3 jajka
    200g miodu( płynnego)
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    600g mąki
    2 łyżeczki sody

    Składniki na polewę czekoladową:
    200g czekolady (u mnie gorzka)
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić masło z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać jajka i przyprawy.
    W misce zmieszać mąkę z sodą. Dodać do masy. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia rozwałkować (dość grubo) i wycinać pierniczki. Jeśli chcemy nadziać je marmoladą, rozwałkować troszkę cieniej.
    Na środek położyć nadzienie. Przykryć drugim ciastkiem, dobrze zlepić brzegi. Piec ok. 7-10 minut w 180 stopniach. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z olejem. Zanurzać wystudzone pierniczki. Gdy czekolada zastygnie proponuję włożyć je na trochę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować