Pierniczki dwukolorowe

0 (0 ocen)

Nie dość,że ładnie wyglądają to jeszcze są bardzo smaczne.Na pewno zagoszczą na moim świątecznym stole.Przepis mam z internetu.

Składniki:

  • Ciasto jasne:


    175 g mąki
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    65 g masła
    80 g cukru pudru
    2 łyżki syropu klonowego
    1 żółtko


    Ciasto ciemne

    175 g mąki
    2 łyżeczki przyprawy do pierników
    1/2 łyżeczki sody
    3 łyżki kakao
    75 g masła
    75 g cukru trzcinowego
    1jajo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki dwukolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIasto jasne:
    Do miski przesiać mąkę,wsypać sodę,sól i cynamon.Następnie dołożyć pokrojone w małe kawałki masło i wymieszać aby powstały okruszki.Dodać cukier,syrop klonowy,żółtko i zagnieść ciasto.Gotowe uformować w kulę,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Ciasto ciemne:
    Do miski przesiać mąkę,wsypać sodę i przyprawę,wymieszać.Następnie dodać pokrojone masło i wyrobić tak,aby powstały okruszki.Dodać cukier,jajko i zagnieść ciasto.Gotowe zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1/2 godziny.
  • 3. Wyjąć ciasta z lodówki i oba rodzaje podzielić na pół.Jedną połowę ciemnego ciasta rozwałkować na pasek 33x5 cm.Tak samo postąpić z ciastem jasnym.Następnie każdy z rozwałkowanych placków pokroić wzdłuż na 7 wąskich pasków..Ułożyć paski naprzemiennie obok siebie-jasny,ciemny,jasny,ciemny itd.
  • 4. Resztę jasnego ciasta uformować w wałek o średnicy 2 cm i długości 33 cm-długość taka jak długość zlepianych naprzemiennie pasków ciasta.Położyć wałek na środku zlepianych pasków.Zwinąć ciasto zlepione z kawałków wokół jasnego wałka.Docisnąć aby się zlepiło.Pozostałe ciemne ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 33x15 i owinąć nim zlepiony z pasków wałek.I znów delikatnie docisnąć by się zlepiło ze sobą.Uformowany wałek zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na 12-24 godziny.
  • 5. W dniu pieczenia wyjąć wałek z lodówki i pokroić na dość cienkie plasterki.Piec 12-15 minut w 180 C.Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i następnie przełożyć pierniczki na kratkę.Można smarować dżemem od płaskiej strony i zlepiać po 2-ja tego nie robiłam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować