Pierniczki dwukolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIasto jasne:
Do miski przesiać mąkę,wsypać sodę,sól i cynamon.Następnie dołożyć pokrojone w małe kawałki masło i wymieszać aby powstały okruszki.Dodać cukier,syrop klonowy,żółtko i zagnieść ciasto.Gotowe uformować w kulę,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Ciasto ciemne:
Do miski przesiać mąkę,wsypać sodę i przyprawę,wymieszać.Następnie dodać pokrojone masło i wyrobić tak,aby powstały okruszki.Dodać cukier,jajko i zagnieść ciasto.Gotowe zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1/2 godziny.
3.Wyjąć ciasta z lodówki i oba rodzaje podzielić na pół.Jedną połowę ciemnego ciasta rozwałkować na pasek 33x5 cm.Tak samo postąpić z ciastem jasnym.Następnie każdy z rozwałkowanych placków pokroić wzdłuż na 7 wąskich pasków..Ułożyć paski naprzemiennie obok siebie-jasny,ciemny,jasny,ciemny itd.
4.Resztę jasnego ciasta uformować w wałek o średnicy 2 cm i długości 33 cm-długość taka jak długość zlepianych naprzemiennie pasków ciasta.Położyć wałek na środku zlepianych pasków.Zwinąć ciasto zlepione z kawałków wokół jasnego wałka.Docisnąć aby się zlepiło.Pozostałe ciemne ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 33x15 i owinąć nim zlepiony z pasków wałek.I znów delikatnie docisnąć by się zlepiło ze sobą.Uformowany wałek zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na 12-24 godziny.
5.W dniu pieczenia wyjąć wałek z lodówki i pokroić na dość cienkie plasterki.Piec 12-15 minut w 180 C.Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i następnie przełożyć pierniczki na kratkę.Można smarować dżemem od płaskiej strony i zlepiać po 2-ja tego nie robiłam.
Komentarze