Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady

0 (0 ocen)

Delikatne i pyszne małe słodkości dla dwojga.

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
    2 szklanki wrzątku


    1 żelatyna na 2,5 l wody
    1 1/2 szklanki wrzątku
    1/2 szklanki zimnej wody przegotowanej
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

    50 g czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki zalać 2 szklankami wrzącej wody.Mieszać do rozpuszczenia,ostudzić .Blaszkę spryskać olejem,wlać tężejącą galaretkę i zostawić do zastygnięcia.
  • 2. Do 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody dać żelatynę i pozostawić do napęcznienia.Napęczniałą przełożyć do miski,wlać 1 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do rozpuszczenia,następnie dodać mleko skondensowane i odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Blaszkę z galaretką zanurzyć na moment w gorącej wodzie i wyłożyć galaretkę na przygotowaną folię.Powycinać serduszka możliwie jak najbliżej siebie.
  • 4. Blaszkę spryskać olejem.Poukładać serduszka zostawiając pomiędzy nimi odstępy.Delikatnie,po ściankach wlać białą galaretkę tak,aby nie zalać serduszek.Odstawić do zastygnięcia.Gdy zastygnie,blaszkę na moment zanurzyć w gorącej wodzie aby można było wyjąć zastygłą masę.Przygotować folię na którą zsunąć galaretkę z serduszkami.Pokroić na kwadraty.
  • 5. Na parze rozpuścić czekoladę i przełożyć ją do woreczkUdekorowaća,uciąć maleńki rożek i na folię wycisnąć ozdobną kratkę.Odstawić do zastygnięcia.
  • 6. Kratkę z czekolady położyć np. na talerzyku,ułożyć powycinane galaretkowe serduszka.

Porady

Z pozostałych okrawków galaretki i reszty galaretki białej zrobiłam deser w pucharkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować