Galaretkowe serduszka na kratce z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki zalać 2 szklankami wrzącej wody.Mieszać do rozpuszczenia,ostudzić .Blaszkę spryskać olejem,wlać tężejącą galaretkę i zostawić do zastygnięcia.
2.Do 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody dać żelatynę i pozostawić do napęcznienia.Napęczniałą przełożyć do miski,wlać 1 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do rozpuszczenia,następnie dodać mleko skondensowane i odstawić do przestygnięcia.
3.Blaszkę z galaretką zanurzyć na moment w gorącej wodzie i wyłożyć galaretkę na przygotowaną folię.Powycinać serduszka możliwie jak najbliżej siebie.
4.Blaszkę spryskać olejem.Poukładać serduszka zostawiając pomiędzy nimi odstępy.Delikatnie,po ściankach wlać białą galaretkę tak,aby nie zalać serduszek.Odstawić do zastygnięcia.Gdy zastygnie,blaszkę na moment zanurzyć w gorącej wodzie aby można było wyjąć zastygłą masę.Przygotować folię na którą zsunąć galaretkę z serduszkami.Pokroić na kwadraty.
5.Na parze rozpuścić czekoladę i przełożyć ją do woreczkUdekorowaća,uciąć maleńki rożek i na folię wycisnąć ozdobną kratkę.Odstawić do zastygnięcia.
6.Kratkę z czekolady położyć np. na talerzyku,ułożyć powycinane galaretkowe serduszka.
Porady
Z pozostałych okrawków galaretki i reszty galaretki białej zrobiłam deser w pucharkach.
Komentarze