Zapiekanka z piernika i kukułek

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna zapiekanka.

Składniki:

  • 300 g pierników bez czekolady i nadzienia
    100 g masła
    400 g wiśni w soku własnym
    120 g kukułek
    200 ml śmietany 30%
    4 jajka

Zapiekanka z piernika i kukułek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło.Pierniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem.Powstanie nieregularna masa i tak ma być.Masą piernikową wyłożyć naczynie żaroodporne o średnicy 24 cm -dna naczynia niczym nie smarujemy.
  • 2. Na sitku odsączyć wiśnie.
  • 3. W rondelku podgrzewamy śmietanę z kukułkami aż do zagotowania.Powstanie mocno czekoladowa masa.










  • 4. Jajka ubijamy i zalewamy gorącą śmietaną z kukułkami.
  • 5. Na masę piernikową wykładamy osączone wiśnie.Następnie wylewamy masę jajeczno-śmietanową.Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 200 C.Naczynia nie przykrywamy.

Porady

Można dodać wiśnie mrożone -wtedy zasypujemy je 100 g cukru i zostawiamy aby puściły sok.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy