Pierniczki

0 (0 ocen)

U mnie jak zawsze wszystko na ostatnią chwilę:) Te pierniczki na szczęście zmiękły mi po dwóch dniach, także jeszcze nic straconego jeśli jeszcze nie macie ich upieczonych:) Do Świąt będą gotowe :)

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej (można dać 600 g pszennej a 200 g żytniej pełnoziarnistej) + do podsypywania
    260 g cukru pudru
    4 jajka
    200 g masła
    250 g płynnego miodu
    torebka przyprawy do piernika (lub domowa mieszanka przypraw: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, odrobina pieprzu)
    2 łyżki kakao (można pominąć)
    płaska łyżka sody oczyszczonej
    +
    cukier puder
    białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i wszystkie składniki łączymy w misce, wyrabiamy. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać odrobinę więcej mąki.
  • 2. Ciasto rozwałkować i wycinać pierniczki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut (wszystko zależy od piekarnika, w niektórych pierniczki będą już gotowe po 8 minutach). Studzimy.
  • 3. Pierniczki dekorujemy dowolnie- w moim przypadku jest to śnieżnobiały lukier wykonany z białka i cukru pudru.
  • 4. Lukier robimy więc tak: Białko miksujemy powoli dodając do niego cukier puder (około 250 g), aż do uzyskania gęstego lukru (musi być naprawdę gęsty bo inaczej spłynie z pierniczków).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować