Pierniczki

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Świąteczne pierniczki można już upiec na 3 tygodnie przed świętami.

  • 60 min

Składniki:


  • maka pszenna 0,5 kg
    miód prawdziwy 200 g
    cukier puder 200 g
    masło 150 g
    tłuszcz do posmarowania blaszki
    jajo 1 szt
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    cynamon,kardamon, goździki, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki( lub zamiennie przyprawa do pierników 1 torebka)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rg2wl4 1. Miód podgrzewamy w garnuszku z cukrem i przyprawami,cały czas mieszając a następnie schładzamy i łączymy z mąką przesianą z sodą, dodajemy roztopione masło i jajko, wyrabiamy dokładnie
  • image-0hm4pss 2. wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm
  • image-1ejwlc0 3. wykrawamy pierniczki foremkami i układamy na natłuszczonej blaszce
  • 4. wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C. piekarnika i pieczemy około 10-15 minut (uważając by nam się nie przypaliły)
  • image-0uhb81e 5. upieczone pierniczki nam stwardnieją, jednak nie przejmujemy się tym, wkładamy ostudzone do szczelnie zamkniętego słoika lub pudełka na kilka dni - wtedy nam skruszeją
  • image-03glftn 6. po czym ozdabiamy je lukrem, polewą, posypujemy kolorową cukrową posypką...itp. (w zależności od naszych upodobań)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować