Świąteczne pierniczki można już upiec na 3 tygodnie przed świętami.
60 min
Składniki:
maka pszenna 0,5 kg
miód prawdziwy 200 g
cukier puder 200 g
masło 150 g
tłuszcz do posmarowania blaszki
jajo 1 szt
soda oczyszczona 1 łyżeczka
cynamon,kardamon, goździki, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki( lub zamiennie przyprawa do pierników 1 torebka)
1.Miód podgrzewamy w garnuszku z cukrem i przyprawami,cały czas mieszając a następnie schładzamy i łączymy z mąką przesianą z sodą, dodajemy roztopione masło i jajko, wyrabiamy dokładnie
2.wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm
3.wykrawamy pierniczki foremkami i układamy na natłuszczonej blaszce
4.wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C. piekarnika i pieczemy około 10-15 minut (uważając by nam się nie przypaliły)
5.upieczone pierniczki nam stwardnieją, jednak nie przejmujemy się tym, wkładamy ostudzone do szczelnie zamkniętego słoika lub pudełka na kilka dni - wtedy nam skruszeją
6.po czym ozdabiamy je lukrem, polewą, posypujemy kolorową cukrową posypką...itp. (w zależności od naszych upodobań)
Komentarze